fredag 29 april 2011

Hur dvärgbandmask smittar

Tänkte förklara på något enkelt vis hur dvärgbandmasken sprider sig och hur allvarligt det är att man hittat parasiten i Sverige.
Det är när din hund äter en smittad sork eller andra smågnagare som risken är som störst att din hund får dvärgbandmask. Bandmasken utvecklas i hunden och maskägg kommer ut genom avföringen. En sork som äter avföringen drabbas av så kallad blåsmask och om gnagaren sedan äts upp av en hund eller räv, ja då är cirkeln sluten och dvärgbandmasken kan påbörja en ny livscykel.


Varken räv eller hund får några sjukdomssyntom av dvärgbandmasken. Och äggen är såpass små att de inte syns för ögat. Vi människor däremot kan likt gnagare bli smittade. Äggen fastnar lätt i pälsen på djur och på så vis är risken stor att vi får ägg på våra händer när vi tillexempel klappar våra hundar. Ägg från avföringen kan också landa på svampar och bär som vi sedan plockar och äter.
 I starkt drabbade områden i Europa smittas 10 personer/1 miljon invånare. Även om det är såpass få som drabbas är det en allvarlig sjukdom. Det kan ta upp till 15 år innan du vet om du är smittad. Äggen utvecklas till blåsmask även i människans lever och att behandla blåsmasksjuka kan kräva både kirurgiska ingrepp och långvarig läkemedelsbehandling.
Så en uppmaning till er alla hundägare. Om ni vistas i drabbade områden avmaska era hundar så parasiten inte sprider sig!

2 kommentarer:

  1. UÄK! Vilken vidrig liten parasit! Jag gillar att dina inlägg gör mig klokare Johanna! Har rapporterat lite om bl.a sök (det där med att hämta en sak från figuranten bl.a till A... :)

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du gillar min blogg! Det är kul att du lär dig nya saker genom att läsa mina inlägg :) Det hoppas jag att fler gör :)

    SvaraRadera

Husdjur