lördag 7 maj 2011

Aska river longeringsbanan


Longering har länge varit förknippat med hästar, men det går faktiskt att longera hundar också och det är jättekul! Dessutom förstärks avståndslydnaden då du måste få hunden att lyda och hålla kontakt med dig trots att du är en bit ifrån.
Longering bygger även upp hundens kondition och är utmärkt som uppvärmning inför en tuffare aktivitet.
Polisen och militären motionera ofta sina hundar genom longering. Annars är vi lite sena här i Sverige med att använda oss av metoden. I Tyskland har hundtränare varit aktiva med longering i flera år.


Enklast är att göra en rund bana. Sätt upp tältpinnar i en cirkel och spänn ett band mellan pinnarna. Börja med att leda hunden utanför bandet. Lägg ett kommando som tillexempel framåt. När hunden förstår kan du öka avståndet mellan dig och hunden.
Kom ihåg att all belöning i form av leksak eller godis ska ges utanför cirkel. Detta för att förhindra att hunden kastar sig innanför gränsen så fort den får beröm.
När du ökar avståndet så flyttar du dig längre och längre in i cirkeln. Prova att bromsa hunden så att den saktar in och stannar. Du kan även variera träningen med att be den göra något den verkligen kan som exempelvis sitt.
När du märker att du kan börja styra hunden på avstånd kan du gå vidare till nästa steg- att dirigera hunden med gester och kroppspråk.


Jag och Aska är precis i nybörjarstadiet. Vi tog några varv runt min hemmabyggda bana och hon tyckte det var svårt att förstå vad det var som krävdes av henne. Men det var som sagt kul och det kommer bli fler gånger.
Aska tyckte nog att det var roligare att riva longeringsbana genom att kasta sig på den träpinnen som jag hade satt fast banden med, och tugga sönder den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur