torsdag 17 november 2011

Industrihönans tragiska liv

Våra höns i industrin tvingas värpa onaturligt många ägg under vidriga förhållande. Vilket skapar en stor stress hos djuren.


En vanlig höna lägger knappt 200 ägg om året. Det vill säga ca 4 ägg i veckan. En industihöna pressas att lägga minst ett ägg om dagen. Äggproduktionen ökas med hjälp av konstgjort ljus och därför lägger industrihöns över 300 ägg per år. Det här är helt onaturligt och sliter hårt på hönan. Hon får kalkbrist av att producera så många äggskal, vilket i sin tur leder till benskör­het. Många höns bryter även ben och vingar, både under livstiden och vid infångning och transport till slakteri.
Miljön som industrihönsen bor i är inte heller den bästa.

Frigående höns:  Dessa hönor har möjlighet att utöva sina naturliga beteende,  som att sandbada, komma undan när de ska värpa och möjlighet till sittpinne.
Men: våra svenska frigående industivärphöns lever i stora hönshus tillsammans med tio- tusentals andra individer. Och en höna kan inte hålla reda på så många individer. De kan endast känna igen runt 40- 50 individer. Detta skapar naturligtvis en stor stress och beteendestörningar i form av tex. fjäderhackning.


Inredd bur: Dessa burar innehåller sandbad, rede, klovässare och sittpinnar. Hönorna har däremot sällan fri tillgång till sandbad utan begränsad under några timmar varje dag. I varje bur får det vistas högst 16 hönor vilket innebär att varje höna har cirka en yta stor som ett A4 att vistas på. Det begränsade utrymmet gör att de inte kan flyga, och inne i buren är det även för trångt för att fåglarna ska kunna sträcka på ben och vingar ordentligt. 
För att hönor ska kunna uföra många av sina naturliga beteende behöver de större yta än ett A4 per höna. 

Burhöns: Dessa hönor lever i en bur som inte är större än ett A4- papper. De kan inte utföra sina naturliga beteende. De kan inte sandbada, har ingen sittpinne, eller något rede att lägga ägg i. Burarna är dessutom konstruerade på så vis att golvet sluttar så att äggen rullar ut direkt efter värpning.
Då sandbadning är såpass viktigt beteende för höns leder detta till att de försöker sandbada mot gallergolvet när ingen sand/jord finns tillgänglig. Hönorna blir stressade när de inte kan gå undan och värpa ägg och likaså mår de inte bra av att inte kunna hoppa upp på någon pinne när det blir mörk. Då detta är en viktigt instinkt hos hönor för att skydda sig mot "rovdjur" på kvällen.
Och om en stackars höna i en bur blir hackad av grannen- kan den dessutom inte komma undan från attacken.

Frigående utomhus/ekologisk: Hönor i ekologisk äggproduktion får gå fritt både inomhus och har möjlighet att gå ut och beta gräs och picka mask. I hönsstallet får det finnas maximalt 3 000 höns i varje djuravdelning och varje höna har lite mer utrymme än vad som krävs i annan äggproduktion. Hönorna har natuligtvis även sittpinne, rede och tillgång till sandbad.
Dessutom utfodras hönorna med ekologisk godkänt foder.
Tänk på detta nästa gång ni köper ägg!

Själv köper jag ägg från grannbyn. Där vet jag att hönorna, i den lilla flocken på bara några få individer, tillsammans med tuppen har det bra. Och att de får leva naturligt i en naturlig miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur