tisdag 31 januari 2012

Älgtjur fastnade i snödriva

En älgtjur som fastnat i en snödriva, ja det är ingen vanlig syn. Men för Kim Tomasson och hans vänner från Jormvattnet så slutade deras skotertur med att gräva fram en älg som satt två meter ner i snön och inte kunde ta sig loss.

- Vi ser att det sticker upp två öron i snön och går fram och tittar närmre. Då ser vi att där står en livs levande älg. Vi tänkte att vi måste honom. Där han kan ju inte stå och frysa ihjäl.
Älgen var utmattad och trött. Den hade själv försökt ta sig upp ur snödrivan, men inte lyckats. Dessutom stod dem på botten av Vållälven med vatten längs benen.  I två timmar kämpade Kim Tomasson och hans vänner, Jimmy Lindh, Magnus Olsson och Anders Jonsson med att gräva fram älgen.
- Det var väldigt djupt. En älg är ganska stor och med tanke på att det bara var öronen vi såg på honom var han djupt ner i snön. Det fanns inte heller någon kant som han kunde ta sig upp på, för älven rann ju under honom.
- Vi var helt enkelt tvugna att gräva oss ner och hacka sönder isen runt omkring så att älgen fick en gångväg upp.
Trots att älgen var fri tog det tid för den att våga sig upp ur gropen. Kim Tomasson berättar att han försökte skrämma iväg den. Tillslut åkte de iväg en bit ifrån älgen och såg på avstånd hur älgen sprang iväg.
- Det kändes bra, säger Kim Tomasson.

Se inslaget om hur älgen räddades i kvällens sändning på TV4 Nyheterna: Här räddas älgen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur