måndag 30 januari 2012

Fler gårdar har kontrollerats


Antalet djurskyddskontroller har ökat. Under förra året genomfördes 14256 kontroller och 209 beslut om djurförbud fattades. Men än är det färre besök än när kommunen hade ansvaret.

Vid en och samma kontroll kan fler än ett djurslag kontrolleras. Och förra året var länsstyrelsens djurskyddsinspektörer något flitigare på att kontrollera att djuren har det bra, än året innan. Det innebär att statistiken på antalet djurskyddskontroller ökat med 12 procent.
Av de utförda kontrollerna är andelen planerade kontroller 34 procent vilket också är en ökning jämfört med 2010. Andelen kontroller efter inkommen anmälan har däremot minskat jämfört med tidigare år och motsvarar 38 procent för 2011.

Får inte ha djur
Flera djurägare har även under året som gått blivit av med rätten att äga djur. Totalt fattades 209 beslut om djurförbud under 2011. Av dem handlar 140 om sällskapsdjur. Resterande 69 rör lantbruksdjur.  Sedan länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddskontrollerna har de fått mottaga mycket kritik över att de genomför färre kontroller än tidigare. Och jämfört med 2008 då ansvaret låg på landets kommuner gjordes det totalt 23018 djurskyddskontroller och 212 djurhållare fick djurförbud.

Källa: 
Land Lantbruk & Skogsland 
Länsstyrelsen 

2 kommentarer:

  1. Kan tænka mig att arbetet som kontrollant kan vara ganska psykiskt krævande. Vi hade en tjej som arbetade som djurskyddskontrollant, och som kom och pratade om sitt yrke en dag under førsta husdjursåret av min utbildning. Det var så jævla intressant att høra hennes berættelser. Man fick en større førståelse før komplexiteten, det bra de åstadkommer, samt många andra aspekter på det hela. Kan återberætta mer nær vi ses næsta gång.

    /Emma

    SvaraRadera
  2. Emma R: Ja berätta gärna mer om det. Det måste ha varit en intressant föreläsning :)

    SvaraRadera

Husdjur