måndag 23 januari 2012

I Finland får hunden följa med på kafé


I Finland är det fritt fram att ta med sig hunden, katten eller varför inte din papegoja på kafeér och restauranger. Vid årskiftet slopades lagen som förbjuder sällskapsdjur att komma in i livsmedelslokaler. 

 I många europeiska länder är det vanligt att hundar får följa med sina hussar och mattar in på kaféer och restauranger. En anledning till att lagen nu tillämpas i grannlandet är att det inte finns några hygienskäl som talar för ett förbud.
Förändringen innebär att hunden nu kan få följa med in i lokaler där det serveras mat. Däremot i matbutiker och kök där mat tillreds kommer det fortfarande att vara förbjudet för djur att vistas. Med undantag för ledarhundar.

Djurvänligt kafé
Det är företagarna själva, alltså de som driver kafé och restauranger som bestämmer om djur får tas med in i lokalen. Och det ska framgå tydligt ifall det är frågan om ett djurvänligt kafé.
Sebastian Hjelm veterinärinspektör på livsmedelssäkerheten på jord- och skogsbruksministeriet uppskattar att det kommer röra sig om några procent av restaurangägarna och 10-20 procent av kafeérna som kommer profilera sig som djurvänliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur