onsdag 13 april 2011

Aska spårar


 Denna härliga kväll har jag lagt ett spår på ca 200 meter. För att göra det lite svårare så har jag låtit Aska få spåra från blöt grusväg, via snöfläckar ut på ängen. I spåret lade jag både godis och föremål.
Jag lät spåret bara ligga 15- 20 minuter. Och Aska tog det från början men tappade sedan spåret när vi gick från snö ut till ängen. När hunden tappar spåret ska man bara igonera och stå kvar i det ursprungliga spåret tills hunden tar upp spåret igen. Och det gjorde Aska och fann både vantar och strumpor och skor som jag hade gömt. Slutmålet var en liten burk med godis i.



Om ni vill lägga ett spår och det är första gången så tänk på följande:
1) Lägg spåret i medvind ( kontrollera med en tändsticka)
2) Börja spåret med någon godisbit, lägg sedan godis i varje/ varannat fotsteg du går.
3) Lägg ett kort rakt spår. Börja med bara några meter. Gör det så lätt som möjligt och öka därefter svårigheten- så att det inte blir för svårt och tråkigt för hunden.
4) Göm någon riktigt roligt leksak, godis eller dylikt i slutet.
5) Gå sedan i en båge tillbaka, så att du inte går tillbaka i spåret.
6) Låt spåret vila minst 10 minuter ( detta för att spåret ska hinna sjunka ner i marken)
7) Sätt hunden i riktning mot spåret- säg kommando tex spåra och låt hunden börja leta.



Det som är viktigt när hunden spårar är att den har nosen i backen och inte använder synen för att komma fram till målet. Du som ledare bör vara tyst under hela arbetets gång. Du kan ge små viskande beröm varje gång hunden hittar en godis eller ett föremål. Men tappar hunden spåret så stannar du bara upp och väntar in den. Här gäller det att ha tålamod.
Skulle hunden missa en godis så strunta i det nu i början och fortsätt om hunden ändå går i rätt riktning. Det är viktigt att det är roligt för hunden och inte blir en dragsport i koppel/lina eller dyl om hunden gör missar.
Ytterligare en sak att tänka på är att bli inte förvånad om hunden nosar parallelt med spåret. Detta kan hända om det tex blåser, då blåser även spåret iväg en bit. Och glöm för all del inte att märka upp var spåret går med snitslar. Man glömmer otroligt lätt var man svängde av eller liknande.



För riktigt svårflörtade hundar kan ni strax innan ni lägger spåret visa hunden vad ni har för rolig leksak eller gott godis. Och låta hunden se dig gå iväg med föremålet. Alternativt binder du fast föremålet i ett snöre och drar det längs marken under hela spåret. Detta kan trigga igång vissa hundar att vilja följa efter. Hunden ska därför vid detta tillfälle vara kopplad.

Lycka till :)

2 kommentarer:

  1. Tack för en mycket utförlig och bra beskrivning! / (en som måste öva på att LÄGGA spår på ett bra sätt...)

    SvaraRadera
  2. Emma R: Vi får ta en dag och spåra ihop. Det hade varit kul :)

    SvaraRadera

Husdjur