tisdag 12 april 2011

Hästar plågas inom travsporten

Ibland undrar jag om folk tänker mer på sig själva än på djurets bästa. Se bara på travsporten, enligt en ny rapport från Djurens rätt visar det sig att 70 procent av våra svenska travhästar lider av magsår och nästan alla drabbas av lungblödning och näsblod. Men det mest sjuka är att stonas slidöppningar sys ihop för att få hästarna att springa fortare.
Banveterinärer och travtränare har däremot en annan uppfattning. De förnekar inte att många travhästar drabbas av bland annat magsår och lungblödning på grund av stress men påpekar att magsår hos hästar kan också bero på andra orsaker. De hävdar också att operationer på ston görs för att minska obehag och infektion hos vissa hästar. Men förnekar inte att det leder till att hästen springer fortare.  
 Utöver det används utrustningsdetaljer som begränsar hästens rörelsefrihet, hörsel och syn. Några exempel är checkremmen som hindrar hästen från att sänka huvudet och fatta galopp. Eller tungbanden som är till för att dra ihop tungan i underkäken så att den inte hänger över bettet under travet. Tungbanden riskerar dessutom att stoppa blodtillförseln till tungan.
En del hästar pressas även så hårt att de dör under pågående tävling. Under förra året avled tre travhästar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur