onsdag 3 augusti 2011

Sorkätande hundar måste avmaskas

Då Sverige än har låg förekomst av rävens dvärgbandmask är det enligt SVA,  Statens Veterinärmedicinska Anstalt endast krav att hundar som äter sork i drabbade områden som behöver avmaskas.
I dessa områden finns risk att din hund blir smittad:
Borlänge, Gagnef, Katrineholm, Vingåker, Finspång, Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.

Norge har fortfarande kvar sina regler att svenska hundar oavsett varifrån Sverige du bor eller om din hund äter sork, ska du kunna visa upp för tullen att hunden är avmaskad.
Avmaskningsmedlet ska innehålla prazikvantel och det köps receptfritt på apoteket i Sverige. I Norge måste du däremot ha recept för att kunna köpa avmaskningsmedelet.
Hunden din ska avmaskas inom 48 timmar från inresan till Norge. Om din hund åker regelbundet ska du avmaska den var 28e dag.
En viktig sak att tänka på är också att all avföring ska plockas upp från hunden under de första tre dygnen efter avmaskning.

När du åker in i Norge måste du kunna dokumentera att din hund har blivit avmaskad. Det kan du göra själv och behöver alltså inte göra avmaskningen hos din veterinär - förutsatt att din hund inte varit på andra ställen i Europa då är det de vanliga importreglerna från förr som gäller.
Här  finns pdf filer som ska användas för att intyga för tullen att hunden avmaskats. Och lite annan information om vad som gäller vid införsel av hund från Sverige till Norge.

1 kommentar:

Husdjur