söndag 21 september 2014

Hundar bajsar helst i nordsydlig riktning

Hundar vänder sig helst i nordsydlig riktning när de utför sina behov. Det har forskar kommit fram till som studerat hur hundar ställt sig vid tusentals bajs- och kisstillfällen under två års tid. 

Resultatet bygger på 70 hundar av 37 olika raser. Under två års tid har forskar studerat hur hundarna och antecknat om miljön, tid på dagen och hur väl hundarna kände till området de utförde sina behov i.
 Resultatet visar att i de flesta fall ställde sig hunden med nosen rakt åt norr eller söder. Forskarna tror nu att hundar kan ha en inre kompass och att de påverkas av jordens magnetfält. Dock inträffade det hela endast när jordens magnetfält var lugnt- dvs under 20 procent av den ljusa delen av dygnet.
Enligt forskarna är hundarna känsliga av störningar i magnetfältet och de fall de inte kunde peka ut den nordsydliga riktningen struntade de att ställa sig efter den.
 Erich Pascal Malkemper från Universitetet i Duisburg- Essen i Tyskland har nu vunnit IgNobelpriset i Biologi. Detta efter att han utvecklat en app där hundägare kan se vilken riktning hunden är vänd när den kissar och bajsar. Genom appen hoppas forskarna nu att få in data från hela värden för att se om det finns någon skillnad mellan raser.

Källa: Expressen/ DN/ Veterinärmagazinet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur