lördag 15 oktober 2011

Schimpanser jagar med spjut


 Att schimpanser är smarta djur, det är inget nytt. Inte heller att de använder verktyg som stenar och pinnar för att bryta sönder nötter eller få ut insekter i håligheter. Däremot har ny vetenskaplig forskning nu sett Schimpanser i afrikanska Sengel tillverka spjut av trä som de sedan använder för att jaga andra djur.
Schimpanserna använder sina tänder för att skapa vassa spetsar och används i de flesta fallen för att skada andra däggdjur som försökt gömma sig i tex håligheter. I vissa fall såg forskarna schimpanserna stöta våldsamt med spjutet i ihåliga trädstammar om och om igen- för att sedan ta ut den vässade pinnen och lukta och slicka på den.
Spjuten tillverkade schimpanserna genom att bryta av en trädgren och sedan trimma den från grenar och löv.

Det var Jill Pruetz och Paco Bertolani  som gjorde upptäckten i Fongoli, Senegal, och de menar nu på att deras upptäckt kan ha betydelse för hur man ser på människans evolution.
Schimpansernas hjärna utvecklas allt eftersom tiden går. Och min egen reflektion är att om nu Schimpanserna upptäckt att det ger resultat att använda spjut blir det som ett belöningssystem för dem. Det vill säga, om de skadar ett djur, smakar på spjutet och gillar smaken de får, kan de kanske förstå till nästa gång att gör jag samma sak får jag samma belöning. Detta kan säkert i sin tur medföra att andra schimpanser ser vad schimpansen gör och därmed lär sig att göra samma sak. Vilket kan utvecklas till att beteendet att vässa spjut, kanske blir ett naturligt agerande på jakt på mat inom en snar framtid. 
Allt eftersom listan på vad schimpanser visar sig kunna göra, kan man börja fråga sig vad som är kvar, vad som skiljer oss från djuren? Och vad blir nästa steg i utvecklingen hos schimpansen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur