onsdag 25 januari 2012

Av med hatten för dressyren

Efter att dressyrstjärnan Courtney King- Dye skadades allvarligt för två år sedan har nu en rörelse startat för att få fler ryttare att använda hjälm istället för höga hattar vid dressyrtävlingar. 

 Courtney King–Dye ingick i det amerikanska dressyrlandslaget och red OS i Hongkong för drygt tre år sedan. Men för två år sedan förändrades hennes liv över en dag. Hon red en elev häst som snubblade till. Courtney King- Dye kastades i backen. Hon använde inte hjälm och ådrog sig en skallfaktur och en allvarlig hjärnskada. I fyra veckor låg hon i koma och när hon vaknade var delar av kroppen förlamade och hon kunde inte tala.
En dressyrryttare i de högra klasserna har idag fritt val att välja mellan hög hatt, bowler, kubb eller hjälm.

Infört hjälmtvång
Kanada är det enda och första landet i världen som infört hjälmtvång för alla dressyrtävlingar. I Sverige däremot finns inte denna regel. Istället har hattvånget luckrats upp så det är tillåtet att använda hjälm om så önskas.
– Det kommer att bli en skärpning även av våra regler inom dressyren från första januari 2013. Vi följer FEI:s (Internationella ridsportförbundet) regelverk och de inför hjälmtvång för alla från årsskiftetsäger Wiveka Lund, sportchef på Svenska ridsportförbundet till Svenska dagbladet.
 Men det finns även undantag från den regeln. Ryttare som är över arton år och som rider en häst som är över sju år i svår dressyr får fortsätta att använda hatt.

Ridhjälm som ser ut som en hatt
I Holland finns idag ett företag som tagit fram en ridhjälm som ser ut som en hög hatt, med hakband och allt. Men priset är högt satt. En hjälm kostar närmare 15000 kronor.
För Courtney King- Dye är livet idag inte detsamma som för två år sedan. I terapisyfte kan hon sitta på en ponny. Men hon måste ha hjälp av tre assistenter för att hålla balansen.



Fakta: 
Ridsportförbundets rekommendationer
Använd godkänd hjälm, kraftiga stövlar och skyddsväst.

Kontrollera sadeljord och stigläder.

Använd säkerhetsstigbyglar som förhindrar att foten fastnar i stigbygeln vid fall.

Undvik trafikerade vägar.

Stallet ska uppfylla krav på minimått.

Hjälmtvånget idag
Banhoppning: Hjälmtvång.
Dressyr: Alla under 18 år måste ha hjälm, och alla upp till medelsvår B.
Fälttävlan: Hjälm i terrängmoment och banhoppning, hatt i dressyrmomentet.
Distansritt: Hjälmtvång.
Voltige: Ingen hjälm, deltagarna tävlar helt utan skydd.
Reining: Tävlar i cowboyhatt.
Körning: Använder hjälm i maratondelen.

Källa: Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur