fredag 27 januari 2012

Del 3:Magomvridning kräver akut vård


Magomvridning är en allvarlig sjukdom. Det är främst stora hundar och raser med djup bröstkorg som drabbas. Det som händer vid magomvridning är att magsäcken fylls med gas och magen vrider sig sedan runt sin egen axel. Vilket innebär att övre och nedre magmunnen snörs av så att gas inte kan passera ut. En gasutveckling sker då i magsäcken och den blir bara större och större. Hunden brukar reagera genom att försöka kräkas- men inget kommer upp.

Eftersom magsäcken trycks mot diafragman får hunden dessutom svårt att andas. 
Om din hund drabbas av magomvridning så är tillståndet livshotand. På bara några timmar kan hunden vara död om den inte får vård.

Behandling
Hunden opereras akut och magsäcken töms på gas och matrester. För att förebygga så att inte en ny magomvridning inträffar sys magsäcken fast i korrekt läge.

Det hela är en komplicerad operation som medför stora belastningar på hundens kropp och det finns alltid risk för hjärtpåverkan i samband med åkomman. 

Orsak till sjukdomen
Det är inte helt klart varför hunden drabbas av magomvridning, men vissa faktorer verkar ha inverkan.
Bland annat storleken på hunden. Stora hundar och raser med djup bröstkort drabbas oftare. Ytterligare inverkan är om hunden ätit eller druckit några timmar före, ofta får motion efter utfodring och eller hundar som bara utfodras med stora portioner,  en gång per dag.

Läs även: DEL 1 Var fjärde tik får livmoderinflammation
               DEL 2 Skärsår på hund

2 kommentarer:

  1. Magomvridning är fruktansvärt. Som du skriver är det verkligen akut vård som gäller när det händer

    Hoppas du får en trevlig helg! Jag vill också tipsa om en tävling, läs mer här: hundbutik.blogspot.com

    SvaraRadera
  2. Christina. Ja, det är ingen rolig sjukdom om hunden drabbas.

    SvaraRadera

Husdjur