fredag 13 januari 2012

Var fjärde tik får livmoderinflammation


 Livmoderinflammation är en av de vanligaste sjukdomarna hos tikar. Närmare 8000 tikar, drabbas varje år i Sverige. Det är i genomsnitt var fjärde tik. 
Sjukdomen uppträder oftast två till tre månader efter löp och är en allvarlig sjukdom som kan leda till att tiken dör om hon inte behandlas i tid.
Syntom
De syntom som de flesta tikar får är nedsatt allmäntillstånd, smärta i buken, ökad törst och urinering samt nedsatt aptit. Tiken kan också få blodiga, variga och illaluktande flytningar från vulvan. 

Behandling
Livmoderinflammation behandlas antingen med antibiotika eller att en veterinär opererar bort livmodern och äggstockarna. Det vill säga tiken blir kastrerad. 
Idag rekommenderar vissa veterinärer att kastrera tiken i förebyggande syfte. Speciellt om det är en tik som har jobbiga löp och skendräktigheter. 

4 kommentarer:

  1. det är hemskt ju..så söööt voffe där ju :)) Kram // Adde

    SvaraRadera
  2. Anonym: Jo, det är rätt många tikar som drabbas. En del kastrerar tiken i dag i förebyggande syfte. I många länder, som till exempel i England, Frankrike och USA, kastreras tikar rutinmässigt. Det innebär bland annat att det är väldigt få tikar i dessa länder som drabbas av livmoderinflammation eller juvertumörer. I Sverige är det inte lika vanligt att man kastrerar tikar i förebyggande syfte. Däremot är det vanligt att katter kastreras.

    SvaraRadera
  3. Nu varierar det kraftigt mellan olika raser, så att säga att var 4:e tik drabbas är som att leka med statistik. Hos vissa raser är det vanligt med pyo, hos andra väldigt sällsynt.
    Veterinärer har skyldighet att berätta om för o nackdelar, de flesta veterinärer känner inte ens till alla nackdelar, o har rea kampanjer på kastreringar, o varför inte? De tjänar multum på verksamheten.

    SvaraRadera
  4. I genomsnitt är det tyvärr så att var fjärde tik drabbas av livmoderinflammation. Men självklart varierar det mellan olika raser. Hos Berner sennen och rottweiler insjuknar så många som varannan tik. Men hos många jakthundraser, som exempelvis Beagle och Pointer är risken för livmoderinflammation inte lika vanligt.

    SvaraRadera

Husdjur