lördag 21 januari 2012

Dragträning med bildäck


Idag fick Aska dra däck. Det är en bra träning för henne. Jag varierar nu dragträningen på vintern mellan att åka skidor eller att hon får dra däck.
Att dra däck kan egentligen vilken hund som helst göra. Det viktigaste är att anpassa storleken och vikten på däcket i förhållande till hunden.
En riktigt liten hund tillexempel kan dra ett gammalt däck till skottkärran. 

 Aska tycker det är roligt att få "dra" när hon är ute så den här träningen passar henne utmärkt. Och hon springer i full fart med däcket efter sig :)

Det som är viktigt att tänka på när du låter hunden dra däck är att däcket sitter fast ordentligt i en lina och att du använder en sele på hunden. Låt aldrig hunden dra något tungt i halsbandet, då riskerar du att hunden skadar nacken och allvarliga skador kan uppstå.
Otränade hundar skall till inte heller jobba för hårt. Utan ta det lugnt i början och öka istället successivt tiden. Exempelvis räcker det med 10-15 minuter första gångerna och sedan köra längre pass när du märker att hunden har fått bättre kondition och muskelmassa. 

Använde en relativt lång lina mellan hunden och däcket. En del hundar kan nämligen tycka att det är obehagligt i början att ha någonting som släpar efter dem. Hunden brukar däremot oftast vänja sig vid ljudet efter lite träning.

Och slutligen glöm inte att värma upp hunden först med en rask promenad innan träningspasset och att varva ner hunden med en lugn promenad efter träningen. 

5 kommentarer:

 1. Är väl bättre att successivt öka tyngden på det hunden släpar istället för att öka tiden.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Ja, det är ju ett alternativ förståss :) Om du inte vill börja med ett däck på en gång och köra korta små pass för att bygga upp kondition och muskelmassa.

  SvaraRadera
 3. Ska du köra med ett däck som väger en viss tyngd så bör man väl isf vänta tills hunden är fullvuxen? Eller hur gör ni när ni kör med däck? Drar själv kedjor och har gått från tom sele till 8 kilo som vi kör i dagsläget. Kommer öka successivt framöver då 8 kilo är på tok för lite :)

  SvaraRadera
 4. Har du Tefatet under för att inte linan ska slitas ut runt däcket eller har du någon annan lösning? Vår lina gick nästan av när vi dragit däck :P

  SvaraRadera
 5. Anonym: Ja, hunden ska vara fullvuxen om du kör med tyngd. Och fullvuxen är ju olika på olika raser. Jag vet en del hundspann som börjar dragträning med Siberian Husky redan när de är runt halvåret. DÅ får de springa med i spannet. Själv började jag väldigt försiktigt med skidor när Aska var runt ett år. Hon fick knappt dra, utan jag hade bara lina kopplad mellan oss och sen körde jag på. Vad har du för ras?

  P.S Hundar: Tefatet har jag delvis för att underlätta tyngden, så att däcket glider lättare fram på snön. Jag brukar variera så att däcken ibland ligger uppe på tefatet helt, och ibland som på bilden. När det gäller rep, så kör jag faktiskt med en helt vanlig expanderlina som jag använder annars när jag åker skidor och som jag snurrar runt däcket och tefatet.

  SvaraRadera

Husdjur