fredag 27 januari 2012

Bläckfiskar, hundar och trutungar


Har idag suttit och studerat molekylära metoder som användts för att studera hundens härkomst. Det är flera turer om var och när hunden domesticerades och nu läser jag Vilá och Leonards resonemang om det hela.

Har även gått igenom "Tinbergens fyra frågor". Fyra frågor som kan användas för att bättre förstå djurens beteende i ett mer långsiktigt biologiskt perspektiv.
  1. Hur förändras beteendet under djurets livstid, och hur påverkas det av upplevelser djuret har under sin uppväxt? 
  2. Vilka faktorer får ett särskilt beteende att uppträda vid en viss tidpunkt? 
  3. Hur påverkar beteendet individens chans att överleva och föröka sig? 
  4. Hur har beteendet formats under evolutionens gång, hur är beteendet jämfört med liknande beteenden hos närbesläktade arter? 
Nikolaas Tinbergern är en av etologins grundare och har fått nobelpris för sitt arbete. Han var först med att studera trutungars nyckelretning.
Tinbergen upptäckte att trutungarna struntade i sina föräldrar när en gul blyertspenna med tre röda band hölls fram i boet samtidigt som föräldern kom för att mata ungarna.
Normalt pickar trutungen på den röda fläcken på förälderns näbb, och får då föräldern att stöta upp mat.

Sen ska jag även ta itu och läsa om alla dessa fascinerande bläckfiskar. En del kan spruta ut bläck när de känner sig hotade som formar en låtsas bläckfisk med termen pseudomorph. Allt för att förvirra angriparen så att de kan fly. Och bläckfiskar som lever i djupt vatten har en förmåga att spruta ut självlysande bläck som skapar ett tillfälligt ljus för att förvirra sina fienden :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur