tisdag 17 januari 2012

Träning: Tricks och hundkonster

Hundtricks. Aska tränar på att buga.

Idag på hundträningen lärde jag ut olika hundtricks och konster. En del kanske undrar varför hundar ska lära sig en massa konster. Det behöver dom egentligen inte, men det stärker framför allt kontakten mellan hunden och ägare och sedan behöver alla hundar få tänka med hjärnan.

Vacker tass: På träningen startade vi med vacker tass. Det är ett ganska lätt moment att lära in då det är naturligt för hunden att använda tassen vid tillexempel tiggbeteende.
Sätt hunden framför dig och håll en godis i handen. Håll godisen något över hunden. Vissa hundar tar genast upp tassen andra får du hjälpa genom att lyfta upp tassen och ge godisen.

High five: Det går sedan att utveckla vacker tass till high five med en tass och därefter två tassar. Egentligen går träningen ut på samma satt, bara att istället för att ta tag i tassen så möter du din handflata mot tassen. Träna höger och vänster tass och sedan när båda tassarna är uppe i luften- belöna.

 Kanin: I detta moment så ska hunden sitta ner med framtassarna uppe i luften. På samma sätt som en kanin :)
Först sätter du hunden. Sen håller du en godis ovanför hundens huvud. I början berömmer du redan om hunden sträcker lite på sig. Nästa gång när hunden sträcker sig lite till och slutligen när hunden sträcker sig såpass mycket att framtassarna släpper marken. Denna övning kan vara svår för stora raser. Det kan då underlätta att låta hunden få vila framtassarna mot din arm. Men det är ett bra trick för att träna hundens balans.

Buga: Ställ hunden. Håll sedan en godis framför hunden. För godisen mot hundens bröst och mellan dess framtassar. Hunden böjer då naturligt huvudet mot bröstet och lägger ner framtassarna. Många hundar vill lägga sig ner helt. Därför är det viktigt att snabbt berömma i det momentet när hunden står upp med baktassarna men lägger ner framtassarna. Så att hunden förstår att det är buga den ska göra.

Balansera godis på nosen: En svår övning. Börja med att få hunden att hålla huvudet uppe och stilla. Detta genom att lägga en hand under hundens haka. Belöna. Upprepa detta flera gånger och lägg till ett kommando, till exempel stilla. När hunden kan detta så fortsätt och håll handen under hundens haka. Lägg sedan en godis eller litet förmål, exempelvis en boll på nosryggen. Nu kommer hunden vilja skaka av föremålet, sänka huvudet eller lyfta huvudet. Så det här kan ta en stund. Men det är bara att prova igen och igen.
Försvåra övningen gradivs genom att låta föremålet på nosen ligga kvar längre och längre innan hunden blir belönad.
Tillsist ta bort handen under hakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur