tisdag 26 april 2011

Sök med hundgruppen


Ikväll gjorde vi något riktigt roligt. Vi tränade sök med hundarna. Norma var ett riktigt yrväder och verkade tycka det var buskul.
 För Aska var det inte första gången som hon fått söka upp personer som gömt sig. Däremot har vi aldrig tränat att hon ska hitta personen, komma tillbaka och sedan visa mig var personen är gömd. Jag lät först Aska hitta personen och då fick hon massor med beröm. Sedan testade jag en gång att kalla in henne efter att hon hittat den gömda personen. Inkallningen gick sisådär. Dom andra hundarna var mer intressanta, men hon kom tillslut och sedan kopplade jag henne och hon visade mig var personen var gömd. Som sagt riktigt kul övning och jag vill träna mer.


Alfons en av hundarna var hur grym som helst. Vid sök bär han ett halsband med en rulle. När han sedan hittar en gömd person tar han rullen i munnen och kommer tillbaka till föraren för att visa att människan är funnen.
 Från början när folk började träna sök med sina hundar lärdes hundarna att ta med något från den upphittade människan. Men detta tilläts inte alltid av personen som hittades. Därför ändrades reglerna till att hunden skulle plocka upp något i den gömda personens närhet. Tillexempel en pinne, sten eller dylikt, för att visa sin förare att hunden hittat någon i området. Tillslut kom iden att hänga på hunden en egen sak som kunde användas som markering.


Vi tränade bara en hund i taget. De andra hundarna fick träna på att sitta uppkopplade brevid varandra.


Dessutom hade vi publik. Korna i hagen intill var väldigt intresserade av vad vi höll på med :)

3 kommentarer:

  1. Alla hundarna är faktiskt förvånansvärt grymma och det är så GALET KUL!!! Lite typiskt att jag körde på en Orre, eller tjäder på hemvågen från sökträningen efter vårat samtal på parkeringen... :-/

    SvaraRadera
  2. Ps. Det där med skall, och sedan pinne/föremål som sedmera ledde till en faktisk sökrulle hade jag ingen aning om! Intressant. ds

    SvaraRadera
  3. Emma R: Men oj då. Ja det är inte bara älgar som vi pratade om som är ute och går på vägarna, utan även många stora fåglar som springer runt nu.

    SvaraRadera

Husdjur