fredag 20 maj 2011

Bävern- en riktig skogshuggare


Knappt en halvkilometer in i skogen från oss slingrar sig en å fram. Men denna å är också bävrarnas boplats. Lite här och var är träden avgnagda av bävrarna. Häromdagen när jag och Aska promenerade i skogen vart jag faktiskt förvånad över att bävrarna till och med fällt träd en bra bit in i skogen ifrån ån.


Men Bävern är ett smart djur. När de fäller större träd gnager den bara igenom cirka 2/3 av stammen, lagom mycket för att trädet vid nästa kraftiga oväder ska falla. 
Bävern är Sveriges största gnagare och kan bli upp till 80 centimeter lång och väga 20 kilo. Den breda platta svansen används som styråra i vattnet och stundvis som balansstång. När bävrar dyker stänger de både näsan och öronen. De klarar sig under vattnet utan att andas i upp till 20 minuter.
En annan gullig sak med bäver är att de varandra trogna. Hannarna lever med samma hon hela livet ut. 

1 kommentar:

  1. På en kurs i fjol sas det att de svenska bävrarna är så mycket inavlade att de har samma dnauppsättning. Alltså att de alla är som enäggstvillingar med varandra. Om det är så, funderade jag vidare, bör ju alltså denna dnauppsättning vara väldigt gynsam, samtidigt som stammen borde vara känslig om något (typ sjukdom) kommer upp. För om en av dessa är känslig för något, så kommer juy hela stammen vara känslig för denna sak...

    SvaraRadera

Husdjur