tisdag 17 maj 2011

Räven- människans nästa husdjur?

 

I Ryssland, på institutet för cellbiologi och genetik i Novosibirsk avlas rävar för att vara lika tillmötesgående som hundar mot människor.
Ända sedan 1958 har aveln pågått och efter nio generationer stod forskare med rävungar som har hängande öron i tre månader istället för att de reser sig kort efter födseln. Andra fysiska förändringar på de domesticerade rävarna är att de föds med olika färger, kortare svans och att de tillskillnad mot sina vilda förfädrar svänger upp svansen och viftar på den när de ser människor.
Aveln startade som ett projekt att återskapa den evolutionära utvecklingen från varg till hund som inleddes för mer än 15 000 år sedan.
Rävarna valdes ut från pälsfarmer och är nu såpass tama att personal på institutet, som haft med sig rävar hem, kunnat gå med dem lösa och rävarna har kommit på inkallning.
Två rävar är adopterade och lever hundliv i Sankt Petersburg. Och institutet arbetar nu på att få lov att sälja överflödiga tama rävar som husdjur i ryssland och utlandet. Detta i syfte att oönskade rävar ska få ett bättre hem samt få in mer pengar till fortsatt forskning.
Sedan kan man ju fråga sig om det verkligen är rätt att avla på vilda djur för att få fram en tam art?

Källa: National Geographic nr 3 / 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur