söndag 21 augusti 2011

Spårträning med hundgruppen

I tisdags körde vi spårträning med hundgruppen. Det var kul. Vi var ett litet gäng på fyra personer som alla fick lägga varsitt spår. Vi lät spåren ligga i 10 minuter och sedan följde jag med när hundarna gick spåren.
Det är viktigt att spåren får vila minst 10 minuter för att det ska landa på marken. När du spårar ska du även i början lägga spåret i vindens riktning. Denna dag var det i princip vindstilla. Vädret har också betydelse vid spårning. Mycket vind, kan få spårdoften att flytta sig och hunden nosar därför brevid spåret. Asfalt, snö, bergshällar och dylikt kallas steril miljö och är svårare för hunden att spåra på. Likaså stark hetta och hög fuktighet i luften, då hettan gör att spåret dunstar fortare.


Det kan också vara svårt för hunden att gå från olika markytor och från skugga till sol.
Lövskog med torra blad är också svårare för hundar att spåra på än till exempel fuktig barrmark. Och kraftigt regn kan spola bort spåret!
Vi la rätt korta spår, ca 200 meter, med en vinkel i. I spåret la vi även godis och jag la några saker ( gammal tröja, sko, dyl) som doftar människa.
Det som är så kul med spår är att det är bara fantasin som sätter stopp hur spåret ska läggas. Du kan klättra över fallna träd, krypa under kvistar, korsa andra spår och kliva genom vattenpölar- möjligheterna till variation på spåren är alltså många.

2 kommentarer:

  1. Det hade varit roligt att vara med på. Hoppas på fler möjligheter framöver! Kuuuul!!! Norma och jag är inte alls vana spårare, så vi har en del att öva på tror jag!

    SvaraRadera
  2. Emma: Hör av dig när du kommer hem, så kan du får en gratislektion :)

    SvaraRadera

Husdjur