tisdag 4 oktober 2011

Hjärngympa för hunden

I tisdags lät jag hundarna i hundgruppen få jobba lite med huvudet. Det var kul och riktigt fascinerande att se vad fokuserade och tysta alla hundarna blev,  när de skulle kämpa med att rulla fram godis från en handduk.
Här är övningarna vi gjorde under kvällen:

Hitta godis under kon- lägg en godis under en kon, låda, plastburk låt hunden lista ut hur dom ska få fram godisen.
Svårare variant- ta flera burkar, men bara godis under en burk och låt hunden först hitta vilken burk godisen är under och sedan lista ut hur h*n ska välta burken för att få tag på godis.

Putt med boll- sitt framför hunden, lägg en liten boll framför hunden. En godis bakom bollen. Hunden måste nu med nosen putta på bollen för att komma åt godisen. Bollen rullar till dig, och du rullar den tillbaka till hunden.
När hunden fattat att den får godis när den puttar på bollen, tar du bort godiset under bollen, och ger godis i handen varje gång den puttar iväg. Sedan ökar du svårigheten successivt genom att genom att låta hunden putta bollen, du rullar tillbaka och hunden ger en putt till och godis- och sedan får hunden inte godis förrän på trejde putten osv....

Sök godis på oväntad plats: Istället för att bara sprida ut godis på marken och låta hunden söka rätt, är detta en lite mer avancerad övning- där både du och hunden måste tänka till. Lägg godis i barken på träd, uppe på en stol, fönsterbräda- ja det är bara fantasin som sätter stopp- detta ökar hundens förmåga att leta på andra nivåer än bara på marken- och hunden måste tänka till....

Handduksrulle- Lägg ut en handduk. Lägg godis i handuken och rulla ihop den till en rulle. Låt hunden undersöka handuken. En del hundar rullar upp handuken med nosen- andra börjar ta tag i den och ruska och kämpa för att få ut godiset. Båda sätten är bra- hunden jobbar och tänker så det knakar hur den ska få ut godiset :)


Det som är bra med dessa övningar är att de går lika bra att göra ute som inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur