fredag 3 februari 2012

Del 4: Bakterier och svampar i örat


Öroninflammation är mycket vanligt på hund. Det brukar börja med att hunden skakar på huvudet och kliar sig i örat. Tittar du då nämre ner i örat är huden i örat oftast röd och irreterad. Det kan också vara ett brunt sekret i örat.
Det är mer vanligt att hundar med hängande öron drabbas. Men även hundar med upprättstående öron kan få öroninflammation.
Det som händer är att det är en fuktig och varm miljö i örat, en helt enkelt utmärkt miljö för bakterier och svampar. Om det då blir kvar vatten, smuts eller schampoo i örat, kan det orsaka till en bakterie- och svampinfektion i hörselgången.
Akut öroninflammation är en smärtsam sjukdom i hörselgången och därför är det viktigt att hunden tas till veterinär för behandling.

Behandling
Öroninflammation behandlas genom att du rengör örat med öronrengöringsmedel som du får utskrivet av veterinären. Rengör örat försiktigt med detta medel och bomull.
Det är viktigt att inte sticka ner tops eller smala föremål i örat. En veterinär sa till mig att använd ditt eget finger, inga smalare eller mindre föremål än det ska användas.
Efter rengöringen behandlas örat med örondroppar.

Det är viktigt att ta hunden till veterinär, för en misskött öroninflammation kan bli värre och utvecklas till kronisk.

Läs även:
DEL 1 Var fjärde tik får livmoderinflammation
DEL 2 Skärsår på hund
DEL 3 Magomvridning kräver akut vård

Husdjur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur