fredag 24 februari 2012

DEL7: En rispa kan leda till blindhet


En pinne, smuts eller kattklo i ögat. Ja, det är många saker som kan skada hundens känsliga ögon. Oavsett hur ögat skadas är det viktigt att åka in till en veterinär, då en liten rispa på hornhinnan kan leda till blindhet.
 
Den friska hunden har klara ögon och vaken blick. Men om hunden plötsligt får slem eller varliknande flytningar från ögat är något fel. Likaså om blindhinnan är svullen och röd och om hunden blir känslig för ljus.
 Det är många sjukdomar som kan drabba ögonen. De vanligaste är torra ögon, skador på hornhinnan och ögoninflammation. Det sistnämnda är en vanlig ögonsjukdom som kan orsakas av damm, yttre våld eller främmande föremål i ögat. Kännetecknen är svullnad, rodnad och ökat- tår och varflöde.
Kronisk inflammation förekommer också, dock mest hos raser med hängande undre ögonlock som blodhund, spaniel och S:t Bernhard.

 Kattklo i ögat
Sedan finns det de hundar som går för nära en katt och vips så har dom fått en klo i ögat. Sådana sår på hornhinnan är ofta perforerande och kan ge upphov till inflammation och infektion. Och bör alltid undersökas av en veterinär. För väntar du för länge riskeras skadan leder till blindhet.
Äldre hundar kan drabbas av torrt öga. Ofta får hundar torra ögon på grund av kronisk inflammation i blindhinnan, allerigi eller ytter våld. Typiska syntom för ett torrt öga är att det samlas en seg, tjock massa i ögonvrån som klibbar fast ögonlock och öga.  Ögat blir även irreterat på grund av den minskade tårproduktionen och hunden har ont när den blinkar.

Kontakta alltid veterinär
Vid ögonskador ska alltid veterinär kontaktas. Behandlingen är sedan olika beroende på hur skadat ögat är. I vissa fall kan det räcka att ge ögondroppar eller ögonsalva, i värre fall kan det vara operation som krävs.

Läs även:
DEL 1 Var fjärde tik får livmoderinflammation
DEL 2 Skärsår på hund
DEL 3 Magomvridning kräver akut vård
DEL 4 Bakterier och svampar i örat 
DEL 5 När hunden blir förgiftad
DEL 6 Noskvalster- en ofarlig parasit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur