fredag 2 mars 2012

DEL8: När hunden får urininfektion


Om hunden vill kissa oftare men visar att det gör ont och om urinen dessutom är blodblandad, då är det mycket troligt att hunden drabbats av urinvägsinfektion eller blåskatarr.  
Tikar drabbas oftare än hanar. Detta eftersom deras urinrör är kortare. Infektionen orsakas av att bakterier från tarmen letar sig upp till urinblåsan. Det är inte farligt för hundar att få urinvägsinfektion, men obehagligt. 

Urinprov
För att bekräfta att det är urinvägsinfektion som hunden drabbats av tar veterinären ett urinprov och hunden behandlas därefter med antibiotika.
Oftast läker sjukdommen utan problem men i vissa fall kan infektionen gå upp till njurarna, eller leda till urinstensbildning. I detta steg kan det bli mycket allvarligt. För om en urinsten fastnar och täpper till urinröret kan hunden drabbas av urinstopp som i sin tur leder till förgiftning som hunden dör av. Därför är det väldigt viktigt att ta hunden till veterinär så fort du upptäcker att hunden inte kan kissa.

Kissa ofta och tillgång till vatten
Det går att minska risken för att hunden ska drabbas av urinvägsinfektion genom att rasta hunden ofta. Urinen i blåsan hinner då minska och även risken för bakterietillväxt. Och för att hunden ska kunna kissa ofta är det viktigt att den dricker och alltid har fri tillgång till vatten.

Läs även:
DEL 1 Var fjärde tik får livmoderinflammation
DEL 2 Skärsår på hund
DEL 3 Magomvridning kräver akut vård
DEL 4 Bakterier och svampar i örat 
DEL 5 När hunden blir förgiftad
DEL 6 Noskvalster- en ofarlig parasit
DEL 7 En rispa i ögat kan leda till blindhet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur