fredag 9 mars 2012

DEL 9: Sockersjuka får även hundar


 Om hunden drabbas av diabetes måste den behandlas resten av sitt liv. Ofta är det äldre eller medelålders hundar som får diabetes och det är vanligast tikar som drabbas. Det beror på att tikar under löpet producerar hormonet progesteron som gör att sjukdomen näst intill är omöjlig att behandla. Tikar som drabbas kastreras därför alltid.

Törstig och hungrig
Diabetes innebär att bukspottkörteln inte producerar tillräckligt av hormonet insulin. Det är ett hormon som är väldigt viktigt för att blodsockret i kroppen ska hålla en jämn nivå.
De vanligaste syntomen på hunden är att den får en enorm aptit men trots att den äter stora mängder mat, minskar hunden i vikt. Hunden får även ökad törst och visar ofta tecken på trötthet. 
Diagnosen fastställs genom blod och urinprov och det är viktigt att hunden tas till veterinär, för om den inte får diagnosen i tid försämras hundens tillstånd och risken är stor att hunden drabbas av andra sjukdomar som ojämn ämnesomsättning, ökad infektionsrisk, gråstarr och njursvikt. 

Behandling med sprutor
 För att hundens blodsockervärden ska hållas jämna krävs det att ägaren ger hunden en eller två insulinsprutor om dagen. Hundägaren måste också hålla regelbunden koll på värdena genom att ta blodprov på hunden med jämna mellanrum.
Hunden måste dessutom få sin mat på bestämda tider och hundkex och godis som innehåller socker är totalförbjudet att ge hunden.
Däremot är det bra att alltid ha med sig druvsocker i fickan. För att snabbt kunna ge till hunden om den skulle drabbas av en insulinkänning under promenaden.
Tecken på insulinkänning är att hunden blir orolig, svag, vinglig och kan krampa och bli medvetslös.
Ibland kan ägaren bli tvungen att massera druvsockret mot hundens tandkött, då vissa hundar vägrar att svälja druvsockret.

Läs även:
DEL 1 Var fjärde tik får livmoderinflammation
DEL 2 Skärsår på hund
DEL 3 Magomvridning kräver akut vård
DEL 4 Bakterier och svampar i örat 
DEL 5 När hunden blir förgiftad
DEL 6 Noskvalster- en ofarlig parasit
DEL 7 En rispa i ögat kan leda till blindhet
DEL 8 När hunden får urininfektion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Husdjur